Ο Ιούνιος έχει οριστεί ως μήνας ευαισθητοποίησης για τη λεύκη, μια δερματική πάθηση που προσβάλλει περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και μπορεί να εμφανιστεί σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
Τι είναι όμως η λεύκη και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Πρόκειται για ένα χρόνιο δερματικό νόσημα που προκαλεί την καταστροφή των μελανοκυττάρων, των κυττάρων δηλαδή που παράγουν μελανίνη και ευθύνονται για το χρώμα της επιδερμίδας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται λευκές και αποχρωματισμένες κηλίδες στο δέρμα, οι οποίες εντοπίζονται κατά κύριο λόγο σε χέρια, πόδια, στην περιοχή γύρω από τα μάτια και το στόμα, στα γεννητικά όργανα, καθώς και στο τριχωτό της κεφαλής. Μπορεί ακόμη να εμφανιστεί και σε σημεία του σώματος όπου προηγουμένως υπήρχε κάποιος τραυματισμός (φαινόμενο Koebner). Διακρίνεται επίσης σε γενικευμένη λεύκη, τμηματική και εντοπισμένη ή εστιακή λεύκη.
Μελέτες έχουν δείξει πως η λεύκη απαντάται πιο συχνά σε χώρες με έντονη ηλιακή ακτινοβολία και εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας 10 - 30 ετών. Αναφορικά με τις αιτίες που προκαλούν την εμφάνισή της, αυτές δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμη. Η λεύκη είναι μια δερματική πάθηση που εξαρτάται από ποικιλία παραγόντων, μεταξύ των οποίων είναι η κληρονομικότητα και το αυξημένο στρες. Πολλοί υποστηρίζουν ακόμα πως πρόκειται για αυτοάνοσο όπου το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει ως ξένα τα μελανοκύτταρα και τους επιτίθεται.
Τέλος, η θεραπεία της λεύκης περιλαμβάνει ποικίλες μεθόδους που εξαρτώνται από το είδος και την ένταση της πάθησης. Οι κυριότερες από αυτές είναι η τοπική θεραπεία, η φωτοθεραπεία, το Excimer laser και ο αποχρωματισμός του δέρματος σε περιπτώσεις που η λεύκη καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του σώματος.
Δυστυχώς είναι αρκετά δύσκολο να προβλέψουμε εξ αρχής την εξέλιξης της λεύκης και τους ρυθμούς με τους οποίους θα αναπτυχθεί από ασθενή σε ασθενή. Η δερματολόγος Μαρία Τσικελούδη διαθέτει πλούσια εμπειρία στη διαχείριση ασθενών με λεύκη και γνωρίζει πώς να σας καθοδηγήσει ώστε να αντιμετωπίσετε την ασθένεια με τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο.